Začetki spletnih strani

V začetku razvoja spleta so bile najboljše domene zastonj. Vsak si je lahko izbral svoje ime in ga uporabil za karkoli. Sčasoma je bilo vedno več uporabnikov, kar je vodilo do potrebe, da se prične regulacija uporabe. Tako so nastali registrarji, ki so uporabnikom omogočili, da registrirajo svojo domeno. Poleg tega pa se je ustanovila korporacija ICANN, ki nadzira in uravnava sistem domen in druge elemente in protokole svetovnega spleta.

Dandanes je v obstoju vedno več spletnih strani. Zadnji podatki kažejo, da jih obstaja več kot 1,5 milijarde. To je izredno veliko število, saj vedno več podjetnikov, organizacij in društev si lasti svoje domene in spletne strani. 

Zahvaljujoč moderni tehnologiji in velikemu število ponudnikov je registracija domene izredno preprost postopek. Pomembno pa je, da vnaprej vemo končnico, ki bi jo radi uporabili ter seveda, da je domena na voljo.

Zgodovina imena domene 

Ko se odločimo za izdelavo svoje lastne spletne strani, bomo potrebovali primerno ime. To je lahko enako našemu podjetju, imenu, znamki ipd. Lahko pa je seveda unikatno. Včasih se zgodi, da moramo skleniti kompromis, saj želenega imena ni na voljo. Tako bomo morali ubrati alternativo, ki po navadi pomeni, da bomo morali malenkost spremeniti domeno. 

Registracija domene je lahko ravno zaradi tega tudi malo bolj mukotrpen proces, saj se lahko izgubimo v iskanju pravega imena za našo spletno stran. Ko bomo izbrali domeno, ki je na voljo, jo bomo lahko najeli oziroma kupili za določen čas. Preden to opravimo pa je izredno pomembno, da preverimo njeno zgodovino.

By admin