Zakaj potrebujemo domeno?

Če imamo spletno stran, moramo nujno razmisliti o domeni. Vendar, kaj točno je domena in kako jo lahko dobimo? Domena je ime kot na primer »mojanovadomena.si« in nas predstavlja na spletu kot posameznika ali kot podjetje. Ne potrebujemo imeti nikakršnega naziva ali licence, da jo lahko kupimo. Vsak posameznik in podjetje si jo lahko omisli. Edini pogoj je, da je domena na voljo in da plačamo minimalni strošek najema vsako leto.

Zakaj je ime pomembno?

Dobro ime domene nam bo prineslo veliko prednost. Tukaj je pomembno, da si vzamemo za smernice naslednje:

 • Ime ostane z nami
  Ko nas stranke prepoznajo po imenu nas bodo vedno našli, ne glede na to ali preselimo strežnike na drugo lokacijo. Če imamo domeno na primer z imenom »mojasuperdomena.com«, bodo naši stalni obiskovalci vedno lahko dostopali do naše spletne strani. To velja tudi, če se odločimo zamenjati podjetje, ki nam gostuje spletno stran.

nakup domene

 • Kredibilnost našega podjetja
  Nakup domene je pomemben tako za prepoznavnost kot tudi za vzbujanja zaupanje med strankami. Če imamo prepoznavno ime in dobro urejeno spletno stran, bomo hitro pridobili nove stranke, saj se bodo lahko pozanimali o nas na spletu.
 • Ime je ključno
  Dobro ime domene nam lahko prinese največ strank. Nakup domene, ki ima preprosto, vendar nepozabljivo ime, nam bo v veliko korist. Lahko tudi kombiniramo ime našega podjetja s tem kar počnemo, da dobimo unikatno, vendar prepoznavno ime.
 • Možnost sponzorstva
  Če želimo med poslovanjem dobiti nove sponzorje, bomo skoraj nujno potrebovali domeno.

Kako jo registriramo?

Ko kupimo domeno, jo v resnici samo najamemo. Nakup domene je običajno enkratni strošek, ki ga moramo naslednje leto spet plačati. Domeno lahko registriramo na raznih spletnih portalih ali pa pri svojem ponudniku gostovanja.  Za Hrvaško lahko uporabimo tudi storitev cloud hosting Hrvaška. Slednja je verjetno najboljša opcija, saj vzamemo po navadi vse v enem paketu skupaj (domeno in strežnik).

Nakup domene je zanemarljiv strošek. To posebno velja, če kupimo paket, ki šteje gostovanje in domeno skupaj. Za sledeče leto bomo mi lastnik domene. Ko preteče obdobje enega leta, lahko spet kupimo domeno.

Veliko domen hitro izgine in obdržijo se samo tiste, ki so unikatne in se jih brez težav zapomnimo. Pravilo je, da ne čakamo predolgo in poskušamo poiskati svojo domeno. Nič ni narobe, če domeno že vnaprej kupimo (pred gostovanjem), saj jo brez težav lahko uporabimo na strežnikih kjerkoli.

Vsak domači mojster ima v delavnici voziček za orodje. Več o tem pa če kliknete na povezavo.